Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

pátek 18. ledna 2013

DAKAR 2013 - Etapa 13

Dnešní etapa vede z Copiapo do La Sereny. Spojovačka 294km a speciál 441km. Jedná se o poslední dlouhou dakarskou etapu, protože zítra bude speciál jen 128km víceméně po cestách, kde se nedá udělat navigační chyba.
Dnes je ale možné úplně všechno, protože se jede jak přes duny (třetina dnešní etapy), tak po kamenitých cestách. Navíc ráno se musí vzít do úvahy i počasí - v této oblasti se vyskytují typické extrémně husté mlhy Camanchaca a zabloudit v ní není vůbec žádný problém. V závěru etapy, kdy jezdci budou mířit na jih a pojedou po širokých prašných cestách, se musí dávat pozor na ostré kamení, které by mohlo zhatit plány na úspěšný dojezd do cíle nebo na umístění.
 
Jako každý rok, tak i letos generuje #MischaDakar z Adventure Rider krásné statistické přehledy. Tady je například grafické znázornění odstupů jezdců po 12. etapě s rozlišením strojů, na kterých jedou.
Ze včerejší etapy není asi moc co dodat za zajímavosti. Snad jen že obrovský propad Botturiho byl způsobený nekonečným hledáním nějakého waypointu a když ho nemohl pořád najít, tak to vzdal, což ho bude stát hodinovou penalizaci a tým Husquarna Speedbrain to asi moc těšit nebude, protože bude startovat víc vzadu.
Seznam jezdců, kteří v závodě skončili, čítá před včerejší etapou 55 jmen a mezi nimi známé tváře z minulých ročníků - Jordi Viladoms, David Casteu, David Fretigne a bohužel i Jana Veselého a do včerejší etapy nenastoupil po pádu v 11. etapě i Štefan Svitko, který jel velmi dobře.Dnešní etapa nebude vůbec jednoduchá ale většina jezdců už pojede tak, aby dojela do Santiaga a nebudou zbytečně riskovat. To se ale netýká špičky, tam může vyhrát ještě kdokoliv, ty rozestupy jsou poměrně malé a bylo by senzační, kdyby Ivan Jakeš stáhnul třeba náskok Chaleca a dostal se na bednu.

Žádné komentáře:

Okomentovat