Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

středa 16. ledna 2013

Vyhodnocení soutěže č. 3

Soutěž č. 3 je uzavřena!
Do soutěže přišlo celkem 12 odpovědí, z toho ta poslední dorazila přesně v 18:00

Vyhodnocení:
Dnešní otázka zněla: Který závodník (v kategorii motocyklů) má největší počet startů na Rallye Dakar a který závodník má největší počet vítězství z Rallye Dakar v kategorii motocyklů? Myšleno je to i historicky, nikoliv z těch účastníků, kteří startují letos

Musím se přiznat, že to byl oříšek i pro mě. Občas dávám otázky, na které sám nevím předem odpovědi a musím je pracně hledat, stejně jako vy.
Ta druhá část byla "jen do počtu", protože asi každý ví (a téměř každý večer z televize slyší), že Stephane Peterhansel, má na svém kontě 10 vítězství na Dakaru a z toho 6 na motocyklu Yamaha, což je rekordní počet. Ne nadarmo se mu říká "pan Dakar". Na motorkách vyhrál v letech 1991-1998, potom přešel na auta a vypadá to, že má našlápnuto na podium i letos.
 
Ale ta první část, to není snadné. Před pár lety jsem nakoupil na aukru řadu starých knížek s dakarskou tematikou a doplnil tak svojí knihovničku o téměř všechno, co o Dakaru u nás kdy vyšlo. A pochopitelně jsou k dispozici i online výsledky a jdou vyhledat i staré dakarské karty účastníků z první dekády závodu. Bohužel dakar.com odstranil téměř všechny historické stránky, takže dohledat staré "rider sheety" je těžké, to by byla nejsnadnější cesta, protože u účastníků v daném roce uváděli vždy i příslušné starty v minulosti.
No nic, nebudu vás napínat - nejvíc startů na Rallye Dakar by podle všeho měl mít španělský závodník Jordi Arcarons. Jordi se narodil v roce 1962 a na Dakaru startoval celkem 23x, z toho 15x (nebo podle jiného zdroje 16x) na motocyklu. Mimochodem motorky nebyly to jediné, na čem závodil - v roce 1998 vyhrál světový šampionát na vodních lyžích a několikrát startoval i za volantem rallye automobilů. Od roku 2004 pracoval jako trenér týmu KTM Repsol, ve kterém tehdy jezdil i Nani Roma a Marc Coma. Ještě v roce 2011 startoval jako "nosič vody" pro Laiu Sanz a vloni se podílel na vývoji kitu pro tehdejší netovární dakarskou Hondu CRE F450X AR12, se kterou jel David Serra a Jordiho tým mu dělal asistenci. V roce 2012 nicméně dostal nabídku pracovat pro tým Bordone Ferrari a podle jeho slov se ta nebídka nedala odmítnout a na Dakaru už ho nejspíš neuvidíme. Nicméně patří mezi legendy a to nejen kvůli poču startů. Mezi roky 1988 a 2002 získal 30 etapových vítězství a byl 6x na podiu mezi třemi nejlepšími (4x jako druhý a 2x jako třetí).

Velmi často jste tipovali jako závodníka s největším počtem startů norského "veterána" Pal Anders Ullevalsetera, který startoval celkem 9x, což vyrovnalo počet startů opravdového veterána Franca Picco, který startoval ještě i vloni (je ročník 1955).

Podle mě je tedy správná odpověď na první část otázky Jordi Arcarons.
Toho tipoval jen jediný soutěžící - Marian Marosz z Třince, který správně odpověděl i Peterhansela.
Protože si ale myslím, že to bylo mimořádně těžké a sám si 100% nejsem jistý, jestli jsem nepřehlédl někoho z první dekády, kdo by měl počet startů přes hodnotu 15, tak jsem se rozhodl vylosovat ze všech odpovědí, kde byla správně zodpovězená druhá část otázky, dalšího výherce a tím je: Vojtěch Ouřada ze Spáňova, který jako závodníka s největším počtem startů tipoval Cyrila Despre, který ale startuje podvanácté. Takže jsou dnes vítězové dva a oběma zasílá Ivar.CS výhru.

1 komentář:

  1. hmm, tak já jsem pěknej babral :-(
    Jordi mě teda vůbec nenapadl :-( Já tipoval Cyrila Neveuho, ten jel taky minimálně 14x.

    OdpovědětVymazat