Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

pondělí 9. ledna 2012

Zajímavosti z ročníku 2012

Zajímavé informace:
Marc Coma do volného dne spotřeboval více než 400l benzínu, 10 litrů oleje, 28 brzdových destiček, 7 předních a 7 zadních pneumatik. To znamená že mu měnili destičky a pneumatiku na každou etapu.

Cílem Dakaru 2013 bude Santiago, takže bude úprava trasy. Navíc se hovoří o zapojení Brazílie!

Alain Duclos, kterého jste mohli vidět v dnešním Eurosportu, startuje na Dakaru již podesáté. V roce 1982 vedla totiž trasa Dakaru kolem jeho rodné vesnice blízko Bamaka a jeho rodina navíc pohostila jednoho z dakarských motorkářů (tenkrát to byl takový zvyk) a Alaina jeho vyprávění natolik fascinovalo, že se dal na dráhu motocyklového závodníka. Bohužel na záběrech jste mohli vidět jak dorazil v noci do bivaku - motorka prakticky jen rám s motorem, všechno očesané. Ovšem prý se to stalo tak, že nechal motorku v dunách částečně odkrytovanou, protože hledal problém s hadicí a vydal se hledat místo s telefonním signálem a když přišel zpátky, tak byla motorka rozkradená! Přišel o kompletní kapotáže, sedlo a hlavní nádrž. Nicméně motorka jela na zadní nádrž a po chvíli potkal nějakého místního, kdo mu půjčil sedlo ze své krosky na dojetí.  Sedlo přidělal ho elektrikářskými stahovačkami. Vyrazil v pět večer a k ránu dorazil do bivaku ale měl všechny WP. V záběrech bylo vidět jak mu ho podepsané vrací přes plot. Na své stránce píše, že chce strašně moc vidět Peru a že ho to hnalo dopředu i když neviděl na krok a jezdil po dunách a tisíckrát spadnul. Tomu říkám motivace a výkon!
Nicméně není zase až tak moc divné, že motorku očesali, opuštěné motorky ve speciálu se berou za odpad, který sbírá zametací auto a tak si místní udělali zásobu pěkných rallye dílů :) Simon Pavey, kterého jsem zmiňoval před pár dny, vykládal několikrát historku, jak jednomu závodníkovi, který nechal motorku v dunách, odmontoval jiný závodník zadní kolo a vyměnil mu ho za své poškozené, protože si myslel, že tam ta motorka je odložená a závodník to vzdal nebo havaroval. Bohužel majitel motorky byl jen za vedlejší dunou a vykonával velkou potřebu :)

Ian Stevenson (č.108), jihoafrický závodník, který jede svůj druhý Dakar, musel včera odstoupit (a už je zprávky v Buenos Aires) poté, co mu motorku zničil požár. Neví přesně, co se stalo ale asi se mu dostala suchá tráva mezi výfuk a šucplech a od toho to chytlo. Seskočil a už se jen mohl dívat na ohýnek.

Žádné komentáře:

Okomentovat