Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

čtvrtek 5. ledna 2012

Etapa 05 - dnešní soutěž

Právě jsem dostal zprávy z bivaku, doplním až po návratu z Eurosportu.. Právě jsem dostal od Honzy Veselého řadu zajímavých zpráv, pokusím se něco propašovat do vysílání..

Ale je potřeba vyhlásit dnešní soutěž.
Takže soutěžní otázka:  Mezi motocykly, které na Rallye Dakar soutěžily, hned od prvního ročníku najdeme značku BMW. Otázka je, ve kterém roce zvítězil první motocykl BMW v kategorii motocyklů a kolika válcový model to byl?

Celkem přišlo 37 (36 od mužů, 1 žena) odpovědí, z toho jen dvě špatné. Z těch správných jsem vylosoval výherce s nickem Harley, mail bigharley24@, kterého tímto prosím o zaslání adresy a telefonu, cenu mu bude posílat sponzor soutěže - společnost Ivar CS kurýrní službou.  

A správná odpověď: První oficiální vítěz na BMW byl Hubert Auriol, pozdější ředitel rallye Dakar. Jel na BMW GS 800R, tedy dvouválcovém boxeru a zvítězil na něm v roce 1981, tedy na třetím ročníku rallye. V prvním ročníku došlo ke změně trati, protože jen jeden jezdec našel správně cíl etapy (a shodou okolností to také byl jezdec na BMW) ale organizátoři se zalekli špatné publicity a rozhodli se etapu anulovat aby mohli ostatní ještě pokračovat. Díky tomu nakonec dojel jako první Cyril Neveu na Yamaze, ovšem je otázka, jak by to dopadlo, protože zmíněný jezdec na BMW měl v následující etapě poruchu motoru, která byla neopravitelná a tak je také možné, že by vůbec nikdo do Dakaru nedojel, kdyby pokračoval sám. Každopádně v oficiálním pořadí je první BMW na vítězném stupínku uvedeno v roce 1981.
Foto: archiv motorcycle-usa.com

2 komentáře:

  1. To označení GS800R je pouze proto, že je to dakarský speciál? Nebo to má nějaký jiný význam? Koncepce vyhází z R80GS ne? Díky
    Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, RR je rallye speciál, stejně označovali třeba F650RR apod.
    Nevím jak u toho starého ale u novějších to nemělo se sériovým strojem společného vůbec nic, ani rám ani motor (v F650RR byl motor 890ccm apod)

    OdpovědětVymazat