Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

úterý 6. ledna 2015

Vyhodnocení soutěže č.2

Včerejší soutěžní otázka zněla: Kolik žen startuje v kategorii Moto na letošním Dakaru?
Do uzávěrky přišlo 25 odpovědí. Z toho 17 správných a úplných. A téměř každý přidal i nějakou zajímavost, což bylo skvělé..

Vylosovaným vítězem se stává: Tomáš Hrabáček, Besedice, Železný Brod
Vítězi pochopitelně gratulujeme.

Právě tento vylosovaný soutěžící ale neuvedl žádnou zajímavost o kategorii žen na Dakaru, což je škoda a tak jsme se rozhodli, jednak zveřejnit ty nejzajímavější příspěvky a vylosovat z nich jednoho dalšího soutěžícího, který získá speciální bonusovou prémii - přímo od Honzy Veselého.
Vaše příspěvky na téma - zajímavosti o ženách na Dakaru:

Nejznámější účastnicí rallye Dakar - Jutta Kleinschmidt několika násobná účastnice jak kategorie motocyklů tak i kategorie aut, která jako první a zatím jediná žena v roce 2001 vyhrála celou rallye.
zaslal: Jaroslav Lepeška
 
Nejlepší umístění ženy na dakaru: V r. 1981 dokončila francouzská závodnice Christine Martin na Hondě XLS250 závod z Paříže do Dakaru na 10. místě. Ještě jednou dojela na 20. místě
Nejlepší etapové vítězství: Veronique Anquetil a čtvrtá pozice v etapě na Dakaru 1984
2011
Annie Seel (SWE-KTM EXC 525) (celkově 5x účastnice dakaru v kategorii moto a pokaždé dokončila)
Laia Sanz (SPA-Honda CRF 450X)
Gesina Maria Pol (NED-Honda CRF 450X)
Cristina Meier (GER-Sherco 450)
Silvia Giannetti (ITA-KTM EXC 525)
Jenifer Morgan (GBR-Yamaha WR 450 F)
2012
Laia Sanz
Rosa Romero
2013
#36 Laia Sanz (SPA, Gas Gas EC 450)
#117 Josefina Gardulski (CHL, Yamaha 450 WR)
zaslal: Jiří Zeman (první část psal hodně podobně i Martin Jeřábek a druhou část také David Janoušek)
 
Laia Sanz (celým jménem Eulalia Sanz Pla-Giribert), jede s továrním motocyklem Honda. Kromě závodů off-road motocyklů se již zúčastnila také několika okruhových závodů cestovních vozů, když loni jela 2 závody SEAT Leon Eurocupu a zvítězila ve třídě A2T ve 24h závodě v Barceloně.
Rosa Romero Font jede na KTM a je manželkou Naniho Romy, dvojnásobného vítěze Rally Dakar (2004 na motocyklu a 2014 v automobilu) 
Nejúspěšnější ženou na Rally Dakar byla Christine Martin, která v roce 1981 dojela na 10.místě.
Prvního ročníku (1979) se v kategorii motocyklů zúčastnilo 5 žen, a to Martine De Cortanze, Marie Ertaud, Christine Martin, Martine Renier a Corinne Koppenhague, která jela se startovním číslem 1.
zaslal: Dominik Bartoň
 
Rosa Romero Font - její manžel je Nani Roma (vítěz v kategorii auto i moto) - Rosa je na Dakaru po 4., ale nikdy nedojela dále než do 5. etapy
Laia Sanz od roku 2011 kraluje ženám v kategorii moto. Loňské 16. místo Lai bylo čtvrtým nejlepším umístěním ženy na motocyklu v historii. Před ní jsou pouze desátá Christine Martin (1981), čtrnáctá Nicole Maitrot (1982) a patnáctá Véronique Anquetil (1984).
První latinskou američankou na Dakaru byla Josefina Gardulski v roce 2013. Bohužel nedokončila 9. etapu. Zapojila se do Dakaru, aby podpořila projekt "Připoj se do závodu k překonání chudoby" (Join the race to overcome poverty)
Patsy Quick byla první britkou na Dakaru (2003) a první britkou která dakar dokončila v roce 2006
Nejlepší umístění ženy na motocyklu v etapě bylo v roce 1984, kdy Veronique Anquetil obsadila 4. pozici.
V roce 2010 bylo na Dakaru v kategorii moto 5 žen (Mirjam Pol (Niz.), Annie Seel (Švéd.), Silvia Giannetti (It.), Christina Meier (Něm.), Tamsin Jones (Brit.))
V roce 2011 to bylo v kategorii moto 6 žen (Laia Sanz (Špa.),Mirjam Pol (Niz.), Annie Seel (Švéd.), Silvia Giannetti (It.),Christina Meier (Něm.), Jenifer Morgan (Brit.)).
V roce 2012 v kategorii moto 2 ženy (Laia Sanz a Rosa Romero Font)
V roce 2013 v kategorii moto 2 ženy (Saia Sanz a Josefina Gardulski (Chile))
V roce 2014 v kategorii moto 2 ženy (Laia Sanz a Rosa Romero Font)
Annie Seel v roce 2003 stanovila nový výškový rekord, když na motorce (Honda XL250-1982) vyjela do výšky 5305 m.n.m. na severní straně Mount Everestu
Na letošním Dakaru tvoří ženy 3% všech závodníků ve všech kategoriích.
V kategorii automobilů startuje jedna čistě ženská posádka v půžovém ISUZU. Jedná se o Catherine Houlés a Sandrine Ridetr ( #422).
V roce 2001 vyhrála Jutta Kleinschmidt kategorii automobilů.
zaslal: David Janoušek

Laia Sanz je hvězda endura i dálkových soutěží, několikanásobná vítězka Dakaru v kategorii žen, která dokáže držet krok i s muži. Letos stejně jako vloni jede Hondu. Bývalá královna Dakaru je Švédka Annie Seel
zaslal: Jakub Švéda
 LAIA SANZ se startovním číslem 29 jede na HONDA CRF 450Rally Honda ...
Španělsko s týmem TEAM HRC
Narozena 11. prosince 1985. Rodačka z Katalánska ,Chce skončit v top 30 a nebo aspoň jako loni 2014.....členka nejambicióznější týmu v poli, byla schopna se připravit co nejlépe, a to i přes období ,,klidu", kdy musela zastavit trénink a soutěže z důvodu zranění . Nemá přehnaná
očekávání, ale určitě doufá v pokrok kterého dosáhla od svého debutu v roce 2011 (39.), nahromaděné zkušenosti a investice.
L.S. "Skvělé vzpomínky a dobré pocity z předchozího Dakaru. Vše fungovalo dobře: Byla jsem ve správnou dobu na správném místě. To znamená, že jsem byla schopna získat to nejlepší z mé Hondy, protože to byl i můj 4. Dakar, a měla jsem potřebné zkušenosti pro závod. Neměla jsem jediný pád, žádný úraz, žádné nehody. Byl to opravdu ideální závod.

ROSA ROMERO FONT se startovním číslem 96 jede na 450ECX KTM ......
Španělsko s týmem HIMOINSA, narozena 19.3.1969
Změnila tým. A stále se stejným cílem.....dojet do konce. V 2014 při Dakaru musela snášet mnoho mechanických problémů, i špatné podmínky přes noc při 4 000 m před 5. etapou únavu a křehkost mechaniky. V letošním roce má očekávání lepšího konce: od února loňského roku je na plný úvazek v přípravě s novým motocyklem a týmem, Team HIMOINSA, který vkládá své investice do významu teamu. Katalánská jezdkyně se cítí silná a sebevědomá po dobrých výsledcích a dobrých pocitů z Merzouga rally (11.) nebo Trans Anatolia (9. a 1. Ženy).
Jestli jsem nějakou ,,ženskou" přehlédla .. nevadí....bylo to zajímavé čtení o obou ,,kočkách"
zaslala: Helena Bernatová

V minulosti si vsetci mysleli, ze motocykel nie je pre nezne pohlavie stvoreny. Ale zeny na rely dakar dokazali, ze opak je pravdou. Uz pri starte prveho rocnika v roku 1979 dokazali svoju odvahu. Zakladateľ rely francúz Thierry Sabine z účasti žien nemal dobry pocit, ale tesilo ho to. Bol zaskoceny, ze niektore zeny chceli vtedy startovat bez akejkolvek asistencie. Ved predsa len to boli nezne kviekty :-) Prehovoril ich a spolu si prenajali doprovodne vozidlo - Range Rover. Pascale Geurieová, Marido Cousinová a Christine Martinová sa nazvali ako štartérky.
Aj Martine De Cortanzeová, prvá žena v cieli celej histórie podujatia, vtedy skoncila na 11.mieste sa zapisala do historie, ale aj tym, ze dostala smyk na jednom z africkych mostov a zostala pol hodinu vysiet nad 30 metrovou priepastou. O svojom rely napisala aj knihu - Dievca v pusti, ale uz sa vo francuzku neda zohnat...
Aj v roku 2012 stáli na starte v kategorii motocykle 2 zeny.
Víťazkou ročníka 2011 medzi motocyklistkami bola Eulalia Sanz Pla-Gilbertová (39.). Mladá katalánska motocyklistka mala pred štartom jediný cieľ - pokoriť Dakar. „Ak sa dokáže, že na Dakare môžeme súťažiť a konkurovať aj my ženy, dúfajme, že v budúcnosti nás bude súťažiť čoraz viac,“ zdôrazňovala.
Španielka však nebola jedinou ženou za riadidlami motocykla. Okrem nej súťažili aj ďalšie, napríklad Talianka Silvia Giannettiová (od účasti na rely ju neodradila ani vážna dopravná nehoda a následné niekoľkomesačné liečenie v roku 2008) či Švédka Annie Seelová, známa ako Princezná rely.„Dakar je veľmi návyková vášeň, ktorá bolí, ale nedá sa s ňou prestať,“ povedala 41-ročná Švédka, víťazka medzi ženami z roku 2010. Tá utrpela viac ako pätnásť zlomenín, ani to ju však neodradilo. Vlani prežila hrôzostrašný pád s motocyklom do veľkej jamy.
V roku 2013 sa Coma vyjadril, ze zeny su vzdy prijemnym spestrenim sutaze...
zaslala: Katarina Solcanská

O pádu Annie Seal do jámy na mamuty psal i další soutěžící:
V roce 2011 spadla Annie Seel (swe) do studny organizatori ji vytahli motorku vrtulnikem viz video (pamatuji si jak si o tom psal na blogu)
zaslal: Jan Pešek

Letos na Dakaru startují pouze 2 ženy.Romero Font a Laia Sanz.
Tou větší osobností je jistě Laia Sanz,žena která si plní sen a poráží i zkušenejší mužské závodníky.V roce 2013 startovala s motocyklem GAS GAS, na kterém měla vytisknuté fotografie fanoušků.Tím si vezla své fandy celou dobu s sebou  :)
zaslal: Pavel Hofer

A vylosovaným soutěžícím, který získává bonus je: David Janoušek, Bystré
Gratulujeme!







Žádné komentáře:

Okomentovat