Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

sobota 19. ledna 2013

Dakar 2013 - poslední etapa

Cílové výsledky jsou tedy Despres, Faria +10:13, Lopez +18:48, Jakeš +23:54.
Lopezův čas zahrnuje 15 minut penalizace za včerejší výměnu motoru (viz foto z dnešního dne), kterou tým ASO, který dělá oficiální zpravodajství na dakar.com označil za navigační chybu a způsobili tím naději, že by se pořadí mohlo změnit. Despres vyhrál celý Dakar s jediným etapovým triumfem. Celý týden se držel vzadu a neriskoval, v druhé části kontroloval pozice ale zase zbytečně neriskoval. Z bivaku maratonské etapy do Santiaga jel na jeden motor zapůjčený od polského závodníka, tedy ne na svůj vyladěný tovární...

Nějaké další zajímavosti - Simon Pavey (znáte z videa Race to Dakar - Závod do Dakaru - s Ch. Boormanem) dokončil svůj sedmý Dakar na průběžném 55. místě. Pal Anders Ullevalseter dojel do cíle na 16. místě. Byl to jeho 10 dojezd do cíle Dakaru a poprvé nedokončil v první desítce.
Olivier Pain dokončil jako nejlepší jezdec se strojem Yamaha na 6. místě, Rodrigues a Pizzolito 7. a 8., což jsou celkem velmi solidní příčky pro tým HRC. Goncalves na 10. místě pro Husqvarnu, což bude asi trošku zklamání. Kompletní přední příčky až do pátého místa obsadili jezdci na KTM - bývalý nosič vody Marca Comy, Pedrero, skončil totiž celkově pátý.
Možná si na začátku akce vzpomenete na jméno Manuell Lucchese - ten jak neměl do poslední chvíle motorku, vezl náhradní motor v kufru v letadle a proclíval ho jako hudební nástroj a první dny závodu neměl kde spát, tak ho k sobě vzal jeden fanoušek domů atd. Tak tento jezdec dokončil závod na 85. místě průběžného pořadí! Mimořádný výkon, když se vezme v úvahu, že neměl téměř nic a nulové zázemí.
 
Honza Veselý s kamarády a servisním kamionem čeká na benzínce 100km před Santiagem až dorazí Ivan Jakeš. Má pár připravených otázek pro blog, doufám že získá odpovědi a budete je mít jako první k dispozici.
 
 
 
 
 
 

2 komentáře:

  1. Ste si istý, že Despres šiel z Limy do Santiaga na jeden motor?

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně že ne. Musím to opravit. Chtěl jsem napsat z bivaku maratonské etapy do Santiaga, to nebylo v Limě. Pardon

    OdpovědětVymazat