Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

pátek 6. ledna 2012

Etapa 06 - dnešní soutěž

Dnešní soutěž o drobné ceny Czech Dakar Teamu.
Ředitel rallye Dakar, Editenne Lavigne dnes v prohlášení označil přerušení z důvodu sněžení a řešení přejezdem v konvoji za "operaci Guillaumet" na památku letce, který přežil pár ledadla v horách a musel přejít Andy aby se zachránil, což mu trvalo pět dnů. Nicméně největší operace v dějinách Dakaru to zdaleka není.
Dnešní soutěžní otázka zní: jaká byla historicky největší oprace pro vyřešení nenadálé situace v průběhu Rallye Dakar, ve kterém roce se to stalo a kdo byl v tom roce vítězem v kategorii motorek?
Odpovědi posílejte jako obvykle na touratech@touratech.cz a vyhodnocení bude v průběhu soboty.

Soutěž uzavírám v 13:00h! Ještě máte čas poslat odpověď...

A správná odpověď byla:Rok 2000 - Dakar se plánoval jako mega sportovní událost s dojezdem do Egypta a s přejezdem pouště Tenéré v Nigeru, kde se nejelo už osm let. Měla to být ukázka obřího podniku, který se doslova převalí přes celou Afriku, s průjezdem Libyí a s dojezdem k pyramidám. Velkolepá akce. Navíc trošku tlačila popularita Rallye faraonů, v té době nebezpečný konkurent a tak se rozhodli uspořádat rallye s cílem, který bude dostupnější než vzdálený senegalský Dakar. Bohužel francouzská tajná služba po čtyřech etapách zasáhla do akce a oznámila pořadatelům chystaný teroristický útok v Nigeru a protože se to již jednou stalo, tak měli pořadatelé strach a střední část, která by mohla být nejzajímavější, celou zrušili. Účastníci zůstali několik dní v Niamey, odkud se jim podařilo dostat do Libye pomocí obřích letounů Antonov AN124, které všechno včetně kamionů postupně přesunuli. Této operaci, která se nazývala "letecký most" se nemůže zatím nic rovnat, byla to monstrózní ukázka organizačních schopností. Organizačně akci zajistil Jean Claude Killy, známý závodní lyžař, který byl hlavní postavou operace a v té době byl prezidentem pořádající organizace. Přesun více než 1500 lidí a 300 vozidel přes celou Afriku můžeme považovat za nepřekonatelnou operaci, protože v současné době by asi byla v takové situaci rallye zrušená, což se stalo i v roce 2008. V motocyklech v roce 2000 vyhrál Richard Sainct na BMW F650RR (tovární speciál stavěný Schalberem). Mimochodem, Josef Macháček vyhrál kategorii čtyřkolek a bylo to jeho první vítězství na Dakaru.

Celkem přišlo 12 správných odpovědí a 6 nesprávných. Vylosovaný vítěz, který dostane poštou upomínkový předmět Czech Dakar Teamu: Jura Fojtík

Žádné komentáře:

Okomentovat