Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

čtvrtek 12. ledna 2012

Etapa 11 - trasa a novinky

Dnes je na startu 109 motorek. Jedenáctá etapa byla mírně upravena v důsledku silných deštů v minulých dnech - suchá koryta potoků již nejsou suchá a jízda v nich je nemožná apod. Motorky tak pojedou prakticky stejnou trať (rozdělenou na dva měřené úseky) jako auta namísto speciální trasy. Večer pojedou do vlastního bivaku než všichni ostatní, protože dnes mají motorkáři maratonskou etapu a budou spát odděleně od ostatních bez pomoci týmových kolegů, mechaniků a materiálu. Budou mít k dispozici jen běžné nářadí a olej na výměnu. Podle údajů ASO byla pravá maratonská etapa naposledy v roce 2007 u Foum Zguidu v Maroku (i když na prvním Dakaru v Jižní Americe bylo něco podobného ale nejspíš ne že motorkáři byli úplně jinde než ostatní). Každopádně v bivaku mohou jezdci pomáhat jeden druhému ale nikdo jiný ne. Bivak již bude v Peru, traď dnes opouští Chile a podle všech informací bude právě Peru rozhodovat o výsledku, protože dunové etapy v oblasti Arequiopa-Nasca a Nasca - Pisco jsou jako zdvojená Fiambala! Složitá navigace, mnohem méně cest, vysoké a prudké duny, brody, kamení... Bude to extrémně těžké a nikdo ten terén nezná. Podívejte se na fotku (kliknutím jí zvětšíte) od Neila Ringdahla, který se dnes v této oblasti pohybuje a zásobuje nás informacemi. To v pozadí je duna v Peru. Pro představu, jaké to bude..
Mnoho jezdců dnes nepokračuje kvůli zraněním nebo poruchám. P. Goncalves dostal 6h penalizaci protože měl ve speciálu defekt motoru a z trasy ho do cíle dotáhli diváci na kurtách a jen posledních 300m dotlačil. Na dotaz traťových komisařů neodpověděl ale šest jezdců ho vidělo a potvrdili že ho táhli diváci, což je nepovolená externí pomoc a dostal penalizaci ale diskutuje se o tom, že to bylo spíš na diskvalifikaci. Řada jezdců dnes jede s novým motorem, takže pořadí se bude upravovat po zavedení 15" penalizace u těch, kteří měnili. Někteří (např. David Casteu) neměnili a riskovali a nepovedlo se a motor odešel v etapě. Jiní měnili o volném dnu nebo den po něm. Hodně se čekalo na výměnu motorů u továrního týmu KTM.
V autech Robby Gordon jede s podmínkou, je proti němu aktivní protest za porušení technických regulí (přisávání vzduchu za restriktorem) a je otázka, jak to dopadne. Pokud je Hummer ze hry, mohou vozy Mini v pohodě dojet cestovním tempem a obsadit první dvě místa prakticky bez rizika.
Jan Veselý dnes startuje z 67. pozice. Včera neměl žádné zásadní problémy, navigace byla v pohodě (jen čísla WP byly posunuté o jedno, což jezdce mátlo). V benzínu byla voda ale začalo to zlobit jen 3km před cílem, takže dojet šlo. Včera dělal velký servis protože dnes na maratonské etapě bude možnost jen základní údržby. Podle jeho slov mu to včera dokonale sedlo. Doufám, že napíše podobnou zprávu i dnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat