Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

úterý 3. ledna 2012

Včerejší horko v dunách u Nihuilu

Sabastien Coue, startovní číslo 137, 34 letý jezdec na Yamaze YZF450, měl včera vážné problémy v dunách u Nihuilu. Našli ho bezvládného vedle motorky pravděpodobně po pádu. Po převozu do nemocnice měl teplotu nad 40° a bylo podezření, na hypertermii- přehřátí organismu nebo úpal. Bohužel v dunách byl několik hodin. Po převozu do nemocnice upadl do komatu. Vedení nemocnice v San Rafaelu se pro novináře vyjádřilo, že jezdec byl hospitalizován s vysokou teplotou a nemají informace, kolik hodin strávil na prudkém slunci v tmavém písku. Navíc následkem pádu měl zranění hlavy. V nemocnici mu udělali CT a zjistili zranění sleziny. Podle vedení nemocnice není jasné, jestli havaroval a úpal následoval potom co ležel v písku nebo zda havaroval na následky kolapsu z vysoké teploty. Každopádně je to vážná situace a aktuálně je v komatu. Následky takových situací, kdy je zraněný člověk v poušti na slunci řadu hodin, mohou být velmi vážné a může dojít i k trvalému poškození mozku. Podle našeho kamaráda, který pracuje pro jihoafrické doly, jsou tyto situace při práci v poušti poměrně časté a už to viděl několikrát a ti lidé mají trvalé následky, pokud nedostanou včas pomoc. Nikdo bohužel neví, jak dlouho ležel Sebastien na místě a je moc divné, že to, že jeho motorka nebyla v pohybu, nezaznamenalo řídící středisko přes Iritrack. Pepa Macháček včera v telefonátu zmínil svůj pocit, že ASO letos nemá zdravotní zajištění připravené tak, jak by se možná k náročnosti trasy slušelo, což vyvolalo mezi českými dakaristy hodně ohlasů. Otázka je, proč nechali tohoto jezdce v ležet v dunách několik hodin. Jeho pozici museli vědět a pokud jim do iritracku neřekl, že je OK a pak upadl do bezvědomí, tak k němu okamžitě měli poslat vrtulník. Ale stalo se až po několika hodinách. To je divné. Jakmile se dozvím nějaké novinky, doplním je k článku.

Update: Podle dnešního upřesnění se Sebastien probral z komatu a měl by být mimo nebezpečí ohrožení života. Vůbec nic si nepamatuje. V okamžiku hospitalizace měl teplotu 42°. Jezdec neměl čas zapnout na iritracku alarm, který by signalizoval na centrálním pultu potřebu asistence. Podle lékařů byla příčina bezvědomí přehřátí organismu a ztráta vědomí, po čemž následoval pád, při kterém si natrh slezinu. V místě, kde ho našli, byla teplota 50°C. Je nyní na jednotce intenzivní péče a měl by být v pořádku. Když se probral a zjistil kde je, tak jeho jediná starost byla, aby nějak dal vědět své mamince, že je v pořádku.

1 komentář:

  1. Nejdříve problémy s logistikou, pak problémy benzínem a teď tahle nešťastná událost, vypadá to, že po organizační stránce letošní "DAKAR" rallye začíná mít docela vážné trhliny...Doufejme, že už se nic podobného nepřihodí a zbytek průběhu rallye bude O.K.

    OdpovědětVymazat