Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

pondělí 2. ledna 2012

Pewano - obrovská smůla

Nejsem expert na rallye auta ale vyhledal jsem nějaké informace, které by vás mohly zajímat (i když převážně sledujeme spíš jednostopá vozidla a všechno, co má čtyři nebo více kol, považujeme za tak trochu okrajovou záležitost :). V týmu Pewano jel totiž Alfie Cox a tohle jméno známe moc dobře - na dakaru již od ročníku 1998. Alfie se totiž účastnil osmi afrických Dakarů (1998-2005) na KTM v kategorii motocyklů. Má na kontě řadu etapových vítězství a například třetí místo v celkovém pořadí v roce 2005 ale ve všech ročnících se dokázal dostat do první desítky mimo roku 2000, kdy měl poruchu motoru a skončil 45 (ale se dvěma etapovými vítězstvími).  Od roku 2006 jezdí s autem, nejdřív zkoušel BMW, další ročník buginu SMG Porsche a poslední dva roky jsme ho vídali za volantem Nissanu Navara. Nejlepší umístění v autech měl 15. pozici v roce 2006. Navíc je šéfem jihoafrického motocyklového týmu KTM, který má zastoupení i na letošním Dakaru.
On osobně jel jako pilot nového vozu švédského týmu Pewano, který byl založený Olle Ohlssonem a Tinou Thornerovou na popud Pelle Wallentheima, který byl hlavním iniciátorem celého projektu. Cílem bylo přijet na Dakar s novým vozem, který by měl šance na nejvyšší příčky. Týmu se podařilo dokončit vůz podle jejich představ - Pewano XC60RR. Bohužel Pelle zemřel na následky nemoci a tým to citelně oslabilo, protože on byl hlavní vizionář a byl to jeho sen. Olle Ohlsson (mimochodem také motocyklový závodník) nemohl letos na Dakar přijet kvůli zápalu plic a ke všemu jim jejich závodní vůz totálně shořel v první etapě. Podle švédských komentátorů Dakaru, to vypadá, že tento tým s projektem úplně skončí.

2 komentáře:

  1. To je ale smůla :( Speciál vypadá hoodně dobře! Neví někdo příčinu? Např. únik nějaké hořlavé kapaliny na rozžhavenou část...?

    OdpovědětVymazat
  2. Celý tenhle projekt jsem docela sledoval a je to opravdu velice smutný příběh.

    OdpovědětVymazat