Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

pátek 13. ledna 2012

Etapa 12 - dnešní soutěž

Dnešní soutěž bude opravdu (slibuji) bez chytáku. Naprosto snadná otázka, naprosto snadná odpověď.
Kdo byl první český (československý) závodník (závodníci), který historicky startoval na Rallye Dakar.
Odpovědi posílejte na touratech@touratech.cz
Jako obvykle zítra vylosuji výherce který získá nějaký reklamní předmět od Czech Dakar Teamu prostřednictvím osobního sponzora Jana Veselého, společnosti Ivar CS.

Soutěž uzavřena!

Správná odpověď:
Myslel jsem, že trošku víc pohledáte, než napíšete odpověď... :)
První čechoslovák, který startoval na Rallye Dakar je prokazatelně Mirek Kubíček, který startoval v ročnících 1983, 1984 i 1985. V roce 1985 startovaly i první "oficiální" československé posádky v Liazech ve složení Moskal, Joklík, Fencl a Kovář, Brzobohatý a francouzský člen posádky Galland. Ale zpátky k Mirkovi Kubíčkovi. Vzhledem k tomu, že pokud je mi známo, nikdy nepřišel o československé státní občanství, i když žil ve Švýcarsku, musíme ho bez diskuze považovat za prvního čechoslováka na nejtěžší rallye světa. V historických pramenech se mi podařilo sehnat všechny tři fotky z jeho účastí (foto od Oliviera Badina z Francie). Necítím se natolik povolaný, abych k jeho osobě mohl napsat nějaké podrobnosti ale jen vím, že z evidentních důvodů nebyl nikdy uváděn socialistickými médii a po revoluci se už o něm moc nemluvilo (s vyjímkou asi jen článku Ivoše Kaštana a jednoho článku K. Lopraise) a média opakují to, co publikovali v oblíbené knížce Peklo zvané Paříž-Alžír-Dakar resp. v mnohem novější Dakar tajemství zbavený - sice že první byli výše uvedení v roce 1985 a první motorkář Pavel Ort v roce 1988. Já si ale myslím, že o národnosti rozhoduje to, kde se člověk narodí a Mirek Kubíček se narodil tady a tak ho považuji za prvního čechoslováka na Dakaru. Poprosím Ivoše Kaštana, aby k tomu tématu napsal něco víc. Určitě to bude lidi zajímat.. Jen ještě doplním, že Mirek Kubíček startoval 3x a vždy na stroji KTM - GS560 v ročnících 1983 a 1984 a v roce 1985 na KTM 600.
Pokud si to někdo chcete ověřit, tak v archívu na webu Karla Lopraise býval ještě před časem sken historických tabulek se startovními čísly (já to mám v počítači v PDF ale stahoval jsem to z webu loprais.cz) a ty informace tam najdete. Kubicek Mirek dokončil Dakar 1983 na 18. místě.

Losování, bylo snadné, správná odpověď se jménem přišla jen jedna jediná - od Michala Buršíka, který dokonce napsal i název týmu za který v roce 1983 startoval  - Swiss Motom Ball, což jsem nebyl ani schopný ověřit a z archivních fotek to nepoznám.

Fotky najdete v samostatném albu na facebooku...

A ještě dodatek od Ivo Kaštana:
S Mirkem se známe, ale spíš z českých offroadmaratonů, kam dlouhá léta jezdil. Dlouho jsem byl za blbce, protože s tím prvním čechem v cíli Dakaru na motorce mi to nedošlo..
Mirek Kubíček je ročník 1953, ve Švýcarsku žije od roku 1968. Od šestnácti až do 1980 jezdil motokrosy. Na Dakaru startoval poprvé ve čtvrtém ročníku v týmu Swiss Moto Ball, který tvořilo sedm motocyklů a tři doprovodná auta, která, jak Mirek vzpomínal jim moc platná nebyla, protože během celého závodu je skoro neviděli. Tehdy doprovody jezdili stejnou trasu jako závod, ale za závodním polem..Takže 18 místo na nováčka super výsledek. Ve čtyřiasomdesátém dojel celkově 35., ale vyhrál poslední etapu u Růžového jezera. A ve Švýcarsku byl docela slavný. O rok později si na BMW u Timbuktu ošklivě polámal zápěstí, což znamenalo i konec jeho motorkové kariéry. Na ročníku 1986 startoval s Range Roverem, ale v Ataru se jim rozpadl diferenciál.. Sedmkrát startoval na Rallye Faraonů s Daihatsu, Fiatem, Toyotou a obrazil i nějaké další cross-.country rallye.Na samotném Dakaru jsme si nejvíc pokecali v roce 2005, kdy jel v asistenčním kamionu. Pamatuji si, jak jsme se shodli, že když on měl sponzora Gauloises, tak ty tehdejší barvy bílá a bleděmodrá byly rozhodně hezčí..Nutno také dodat, že Mirek je vyhlášený specialista na úpravy tlumičů, zejména od Ohlinsu. Před léty měl i v autokrosu nálepku KUBI na nádobkách kde kdo...Zkrátka stará dakarská garda, myslím si, že kdyby byl dneska na tom jihoamerickém, docela by se divil, kam to frantíci vedou.
Ivo Kaštan

Žádné komentáře:

Okomentovat