Náš facebook

Náš facebook
Náš facebook

čtvrtek 9. ledna 2014

DAKAR 2014 - ETAPA 05

Dnešní etapa vede z Chilecita do Tucumánu a je pro všechny účastníky stejná. Po 154km spojovačce následuje 527km speciál a na závěr 231km dojezd spojovačkou do bivaku.

Po dvou dnech, kdy jednotlivé kategorie jely různými trasami, dnes pojedou všichni stejnou trasou - po nejdelší etapě v letošním závodě. Kromě 527km speciálu musí jezdci vydržet celkem téměř 400km přejezdů! Na programu mají dnes přes 900km. Představte si, že teď vyrazíte po okresce z Prahy asi 2h, pak si dáte závod na 530km čistě terénem a za závěr další 3h dojezdu a večer budete v Amsterdamu. Něco takového čeká závodníky dnes. Vzdálenosti jsou z evropského pohledu skutečně pekelné. Dva úseky dnešního speciálu (resp. tři) jsou v náročném písku - duny čekají jezdce mezi 17 a 31.km a 133. a 162. km a jsou opravdu těžké. Třetí úsek po písku je až před CP1 mezi 392 a 420.km ale tam to není tak náročné. Zejména ten druhý úsek v dunách bude v čistě volném terénu, nepojede se žádnými vyjetými pistami a čeká se tam náročná navigace. Stoupání mezi 281. a 308.km je v profilu trati značené jako "trail", což letos odpovídá "kozím stezkám v kamení - na kterých se dobře cítí jen Laia Sanz a další trialisté. Jezdci vyjedou až do nadmořské výšky 2700m/m a nejnižší místo na trati má asi 800m/m, takže se pojede do kopce a z kopce. Nicméně část je neutralizovaná pro některé kategorie, to znamená, že se v tom úseku nebude měřit čas.
Jezdci, kteří nešetřili motory v minulých etapách, mohou dnes očekávat problémy - dnes se rozhodně projeví spolehlivost a výdrž techniky, protože na dnešním speciálu se čeká mimořádné horko. Organizátoři očekávají, že na podium cíle etapy v Tucumanu dorazí jen špičkoví piloti a velká většina účastníků bude dojíždět pozdě do noci nebo i k ránu. Závodníci mají čas na dojezd až do 06:40, takže nebudou nijak penalizovaní za pozdní dojezd, dnes se to prostě předpokládá.
 
Stejně jako v minulých dnech sledujte denní "zpravodajství" na našem facebooku: www.facebook.com/dakar.cz kde se pokoušíme publikovat okamžitě všechny informace, které se ze světa dozvíme. Pracuje tam víc autorů a korespondentů, dostáváme zprávy z bivaků i z trati, máme již aktivních řadu kamarádů z dalších zemí (Peru, Chile) kteří budou dodávat více a více zpráv a fotografií než z Argentinských etap na začátku závodu. Pokud nás chcete nějak podpořit, přidejte si naší facebookovou stránku mezi oblíbené (chceme se pokusit dostat na 2000 fanoušků a zdvojnásobit tak počet lidí, kterým se naše práce líbí oproti loňskému roku) a případně si můžete objednat nějaké tričko nebo mikinu z dakarské kolekce kliknutím na banner v záhlaví blogu. Jiné sponzory letos nemáme. A rád bych odpověděl i na dotaz, jestli budou nějaké dakarské soutěže, které byly pro tento blog typické v uplynulých asi pěti letech. Takže ANO, soutěže budou a protože nemáme vůbec žádnou podporu ze stran českých týmů (alespoň zatím se nikdo neozval), tak ceny do soutěží věnuje Touratech CZ. Jednu soutěž připravím již na tento víkend. Sledujte pozorně facebook i blog ať máte přehled co kde najít, bude to potřeba.
 
A ještě jednou se omlouvám za výpadek blogu včera z důvodu zdravotní indispozice
A moc děkuji Z. Míkovi na Eurosportu za propagaci blogu ve vysílání. Jsem rád, že využívá v komentářích informace, které publikujeme právě my.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat